Appnaaap

Mit kell tudni a benyújtásról

Mit kell tudni a benyújtásról

A csecsemők életének normális része, de ez problémát jelenthet a gyermekek és a felnőttek számára. Az ember különféle okokból kiszivároghat. Például az allergia és bizonyos neurológiai állapotok okozhatják ezt a tünetet.

Néhány ember túlzottan zavarosnak találhatja a szivárgást. Ennek azonban nem lehet a zavar oka.

Bizonyos esetekben a túlzott nyálgyártás nyelési problémákat és egyéb problémákat okozhat. Az orvosok a felesleges nyáladást sialorrhea -ként vagy ptyalizmusnak nevezhetik.

Ez a cikk megvizsgálja a tünet kezelésére rendelkezésre álló kezelések lehetséges okait és a kezeléseket.

A nyálkahártya akkor fordul elő, amikor a nyálmedencék a szájon kívül akaratlanul. Ez akkor fordulhat elő, amikor a száj körüli izmok gyengék vagy fejletlenek.

akkor is előfordulhat, ha egy személy túl sok nyálot termel, vagy nehezen nyel.

A nyálmirigyek nyálot hoznak létre. A nyál segít a következőkkel:

 • Emésztés
 • Nyelni
 • Orális egészség
 • Beszéd

Három pár fő nyálmirigy létezik. Ezek a parotid, submandibularis és szublingvális mirigyek. Az embereknek több száz kisebb nyálmirigy is van.

Általában az emberek napi 1,5 liter nyálot termelnek. Időnként azonban a mirigyek túltermelik a nyálot. Ez kiszivárgást okozhat.

A csecsemőknél a szunyókálás normális. A csecsemőknek gyenge izmaik vannak a száj körül, és nincs teljes ellenőrzése a nyelés felett. Általában a drooling akkor áll meg, amikor a csecsemők 15–18 hónapos életkorba kerülnek.

A benyújtás bizonyos orvosi vagy neurológiai állapotban szenvedő embereknél is előfordulhat.

okok

A drooling egészségi állapot következménye lehet. Ez bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet.

Bármely betegség, állapot vagy gyógyszer, amely gyengíti az izmokat, felesleges nyálképződést okoz, vagy megnehezíti a nyelést.

Az alábbiakban bemutatunk néhány potenciális okot.

életkor

A csecsemők hajlamosak a kiszivárgásra, mert addig nem rendelkeznek teljes irányítással a szájuk izmainak, amíg kissé idősebbek lesznek. A nyáladás akkor is megtörténik, amikor a csecsemők fogak.

étrend

savas ételek, például alkohol és bizonyos gyümölcsök fogyasztása ösztönözheti a nyálfeleslegtermelést, és a nyáladást eredményezheti.

allergiák

Azok az emberek, akik szezonális allergiájúak, felesleges nyálgyártást tapasztalhatnak, ami a nyáladást eredményezheti. Az allergiák néhány egyéb tünete a következők:

 • Viszkető szem
 • Finus orr
 • tüsszentés

gyógyszerek

Egyes gyógyszerek az embereknél több nyál előállítását okozhatják, mint általában. A potenciális bűnösök a következők:

 • Pszichiátriai körülmények
 • myasthenia gravis
 • Alzheimer -kór

Neurológiai állapotok

Egyes neurológiai állapotok is okozhatják a nyáladást. Ide tartoznak az izomgyengeséget okozó körülmények, különösen az arcon.

Néhány példa az idegrendszeri állapotokra, amelyek befolyásolhatják az ember képességét a szájuk lenyelésére vagy bezárására:

 • Parkinson -kór
 • Amyotrophic laterális szklerózis (ALS )
 • Agybénulás

Egyéb feltételek

Egyéb olyan feltételek, amelyek túlzott nyáltermelést vagy nyelési nehézséget okoznak, szintén a botláshoz vezethetnek. Az ilyen körülmények néhány példája a következők:

 • Sav -reflux
 • fertőzések, például mandulagyulladás, strep torok vagy sinusitis
 • Anatómiai szabálytalanságok a fejben és nyak
 • Alvási apnoe

A terhesség egy másik tényező, amely a kiszivárgáshoz vezethet.

Kezelések

Időnként a benyújtáshoz nincs szükség kezelésre. Például csecsemőknél az emberek normálisnak tartják a droolingot.

Az orvosok javasolják a kezelést, ha a szivárgás súlyos, megszakítja a napi tevékenységeket, vagy zavarokat okoz.

Bizonyos esetekben a súlyos szivárgás légzőszervi fertőzéseket is okozhat, ha a felesleges nyál belélegzése.

A felesleges nyálkahártya szintén bőrirritációt okozhat, például a drool -kiütést, mivel az emberek gyakran törlik a nyálot a szájuk körül.

Bizonyos módon, amellyel az emberek kezelhetik a túlzott nyálgyártást, a következők:

 • Szopás a kemény cukorkákon
 • Rágógumi
 • A karkötő, hogy diszkréten törölje le a szájat

A kezelés az ember szedésének súlyosságától és azt okozza, hogy mi okozza. Az opciók a következőket tartalmazzák:

Terápia

Bizonyos típusú terápiák segíthetnek a felesleges nyáladás kezelésében.

Például a nyelési terápia segíthet a nyelési problémákkal küzdő embereknek azáltal, hogy gyakorlatokat tanít a száj és a torok izmainak megerősítésére.

Az egészségügyi szakemberek segíthetnek az embereknek olyan étkezési és alkoholfogyasztási technikák megtanulásában is, amelyek elősegíthetik a benyújtás korlátozását.

Hasonlóképpen, a beszédterápia segíthet a nyelv mobilitásában, és javíthatja az ajak helyzetét és bezárását a nyelés során.

Fogászati vagy orális eszközök

Az orális eszközök segíthetnek a benyújtásban. Ezek elősegítik az állkapocs, az ajkak és a nyelv megfelelő elhelyezkedését a benyújtás korlátozásához.

Ugyanakkor nem túl kényelmesek. Nem alkalmasak azoknak az embereknek is, akiknek nehezen lélegzik az orrukon vagy a rohamos rendellenességekkel küzdő személyeken.

Botox injekciók

Az egészségügyi szakemberek befecskendezhetik a Botoxot a nyálmirigyekbe a nyálgyártás csökkentése érdekében.

Általában ennek a kezelésnek nincs szignifikáns mellékhatása. Nem mindig működik, de ha igen, akkor néhány hónapra csökkentheti a nyáladást. A

injekciók általában az arcon keresztül a parotid mirigyekbe kerülnek.

Gyógyszerek

Azokban az emberekben, akiknek az allergia eredménye az allergiás gyógyszerek szedése elősegítheti a nyálfelesleg előállításának korlátozását.

Az orvosok felírhatnak egy bizonyos nyálfájdalmat, amely a neurológiai állapotban szenvedő emberek számára megfogalmazza a gyógyszereket.

Az antikolinerg gyógyszerek segíthetnek a nyál termelésének ellenőrzésében. Az antikolinerg gyógyszerek azonban nem a legmagasabb kezelési választás, mivel sokuknak káros mellékhatásai vannak.

Ezeknek a gyógyszereknek a lehetséges mellékhatásai a következők:

 • Szájszárazság
 • hányás
 • álmosság
 • szédülés
 • Látási problémák

Ha a gyógyszeres kezelés okozza vagy súlyosbítja a szivárgást, az ember beszélhet orvosával, hogy más kezelési lehetőséget találjon.

műtét

Az orvos csak akkor javasolja a műtétet, ha a drooling túlzott, légzési fertőzésekhez vezet, és nem reagál más kezelési lehetőségekre.

mikor kell orvoshoz fordulni

A drooling meglehetősen gyakori, és általában nem okozza az aggodalmat.

Ha azonban a túlzott benyújtás tartós, súlyos, megszakítja a napi tevékenységeket, vagy zavarokat okoz, érdemes orvosi tanácsot kérni a tünet kezelésében.

Összegzés

A drooling sok orvosi és neurológiai állapot gyakori tünete. Kisebb problémának tűnhet, de súlyosan befolyásolhatja az ember életminőségét.

A benyújtás bőrproblémákat és légzőszervi fertőzéseket okozhat. Arra is képes ártani az ember önértékelésének és társadalmi életének.

Noha a krónikus droolingot nehéz lehet ellenőrizni, a felesleges drooling kezelésének számos módja van, beleértve a terápiát, az orális eszközöket, a gyógyszereket és a súlyos esetekben a műtétet.

 • Neurológia/idegtudomány
 • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, a tudományos kutatóintézetekből származnak , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier diabex fórum a cégem referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Prev Post
7 Things I Would Do If I’d Start Again top 10 best casinos
Next Post
Πώς να ταυτοποιήσετε μια εξάνθημα ηπατίτιδας C
0
Close

Your cart

Hello User

To access your AppnaApp account